Levenslang Haagse Kei voor Joris Wijsmuller

Door: Albert Peeters
De Posthoorn
24 dec 2011

DEN HAAG – Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij is donderdag voor aanvang van de raadsvergadering verrast met een zware onderscheiding: de Haagse Kei. Tien kilo graniet oorspronkelijk afkomstig van de Vaillantlaan. “Zeer vereerd”, reageert Wijsmuller.“Het is een gewicht dat je moet torsen, ook door alle loftuitingen.”
Het Comité du Kei verrast raadslid Joris Wijsmuller.

Het Comité du Kei verrast raadslid
Joris Wijsmuller.
Foto: Jos van Leeuwen

“Ik ben hier echt verlegen mee.” Want de Haagse Kei wordt slechts toegekend aan ‘unieke Hagenaars’, zegt het juryrapport, “wiens karakter door dit granieten kleinood zo treffend wordt gesymboliseerd: sterk, betrouwbaar, onvermoeibaar, creatief, onverwoestbaar en – voor wie er oog voor heeft – van onvervreemdbare schoonheid.” De Haagse Kei 2011 is een jubilerende Kei en wel de 10de Kei die door het Comité du Kei is uitgereikt. “Een stimulans om door te gaan en een blijk van waardering”, vat Wijsmuller samen. Plus een lastig gewicht bij het cafébezoek later op de donderdagavond. 
“Want we zijn dit natuurlijk gaan vieren.”
Je hebt ‘m gewoon laten staan in het café?! “Nee nee, ik heb hem op de fiets meegekregen. Ik neem hem met Kerst ook mee om aan mijn familie te laten zien.” Hoewel hij er trots mee is, is dit niet de eerste Haagse onderscheiding voor Wijsmuller. “In 2004 werd ik door de Haagse Courant uitgeroepen tot beste gemeenteraadslid.” Toén al begreep Wijsmuller dat de plannen van het gemeentebestuur om werk de stad uit te plaatsen (tuinders, visserij en industrie) slecht waren. “Wat dat betreft is de crisis net op tijd gekomen.” Want TNO mag blijven zitten in Ypenburg, de bedrijvigheid in De Binckhort wordt behouden en de visserij krijgt misschien tóch de derde haven terug. Wijsmuller: “Er zijn nu meer partijen in de raad om; de haven doet het uitstekend.” En volgens Wijsmuller is dát ook de kracht van een stad, dat je er méér dingen doet dan wonen. “Nu nog regionale voedselproductie. De stadsboerderijen met heemtuinen die de gemeente afstoot, kunnen daar een rol in spelen.”

Kei voor het leven

Ieder jaar wordt er een origineel exemplaar van een oorspronkelijke granieten straatkei, 10 kilo zwaar, afkomstig van de Haagse Vaillantlaan, gepolijst door het verkeer van karren en gelouterd door het zweet van sjouwers en trekpaarden uitgereikt aan een uitverkorene die door het Comité du Kei wordt aangewezen. Andere Haagse Keien zijn o.a. Paula Udondek, Jos van Leeuwen en Julius Pasgeld. 
De Haagse Kei is geen wisselkei, een Haagse Kei is een Kei voor het leven.