Ben Sanhaji 2012

Ben Haagse Kei 2012Den Haag, 14 december 2012

Visboer Ben Sanhaji vangt Haagse Kei 2012

Niemand minder dan Ben Sanhaji, eigenaar van viswinkel De Zeespiegel uit de Boekhorststraat, is benoemd tot Haagse Kei 2012. Hij mag deze onderscheiding voor altijd bij zich dragen als blijk van waardering voor zijn betrokkenheid met de Haagse binnenstad, zijn duurzame liefde voor vis en daarmee zijn bijdrage aan het terugdringen van hart- en vaatziekten in het stadscentrum. Uit het juryrapport: “Ben levert niet alleen topproducten met schubben of scharen én daarmee de nodige omega 3-vetzuren, maar Ben is bovenal ook een rolmodel voor Marokkaanse jongeren met een wiebelige schoolrelatie.”

En de eenvoudige boodschap van dat rolmodel luidt: als je bereid bent keihard te werken en met een open mind de mensen om je heen vriendelijk tegemoet treedt, dan kan je het nog verdomd ver schoppen in de maatschappij,” zo omschreef columnist Paul Waaijers de Haagse Kei 2012 in een prachtige toespraak aan een laaiend enthousiast publiek in een bomvolle Zeespiegel.

Draagkei

Zoals alle voorgaande Haagse Keien ook op onnavolgbare wijze werden verrast met de uitreiking, zo verging het ook Ben Sanhaji. Hij wist niet wat hem overkwam toen zijn winkel op donderdagmiddag rond vier uur helemaal volliep met familieleden en andere genodigden van het Comité du Kei, die zich voor deze bijzondere gelegenheid hadden verzameld in het om de hoek gelegen Museum Van Kleef. Na een oorverdovend applaus speelde stadstroubadour Dennis Wijmer een prachtige ode aan de Haagse Kei 2012. Ben kwam woorden tekort: “Ik ben een beetje overvallen door de aandacht, maar natuurlijk ben ik hartstikke blij met deze onderscheiding en ik zet ‘m dan ook trots bovenop mijn toonbank!”

Bijzonder aan deze editie was de hoge opkomst van bijna alle andere Haagse Keien. Zij kregen van Comité du Kei-lid Esther Langendam een draagbare miniatuur Haagse Kei opgespeld. “Het is niet te doen om altijd een kei van tien kilo bij je te dragen, terwijl je dat natuurlijk wel zou willen. Het was hard werken om de keien klein te hakken, maar zo kan iedere Haagse Kei de Kei voor altijd bij zich dragen!”