Jos van Leeuwen 2007

Haagse Kei 2007 Jos van LeeuwenDEN HAAG 20 DECEMBER 2007

Dames en heren,

Namens het Haagse Keiencomité heet ik u van harte welkom op deze zevende Enige Echte Heuse Haagse Kerst Borrel (EEHHKB), die ieder jaar opnieuw zijn hoogtepunt bereikt op het moment dat de Haagse Kei wordt uitgereikt.

De Haagse Kei is een initiatief van de voormalige redactie van het Haags Straatnieuws.

De eerste Haagse Kei is in 1999 uitgereikt aan Huub Donken, de oprichter van deze daklozenkrant. Andere Haagse Keien zijn o.a. de hier aanwezige Therese Flemminks, Esther Langendam en ten slotte Paul Waayers, aan wie deze eer het vorige jaar te beurt is gevallen.

De Haagse Kei is een blijk van waardering voor een Hagenaar die zich op de één of andere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor andere Hagenaars en voor de kwaliteit van het grotestadsleven in onze residentie.

Het ereteken dat deze huldeblijk symboliseert is een echte Haagse straatkei. Een kinderhoofdje dat meer dan honderd jaar in onze stad – in alle bescheidenheid – samen met vele andere – de solide ondergrond heeft gevormd om een bloeiend stadsleven mogelijk te maken.

Ieder jaar reiken wij een origineel exemplaar van zo’n oorspronkelijke granieten Haagse straatkei, tien kilo zwaar, afkomstig van de Haagse Vaillantlaan, door onderbetaalde sterke mannen uit de bergen in Noorwegen gehouwen, betreden door schoenzolen naaldhakken en paardenhoeven, gepolijst door wielen met ijzeren banden van handkarren, koetsen en karossen, gelouterd door het zweet van sjouwers en trekpaarden,  jarenlang opgeslagen geweest in een gemeentelijk depot, en daaruit opgeduikeld door een autochtone Hagenaar, uit aan een uitverkorene die door het EEHHKB-keiencomité is geselecteerd.. .

Wie zal dit jaar de eer te beurt vallen om dit felbegeerde kleinood in ontvangst te mogen nemen?

Het is een man!

Al meer dan 40 jaar rijdt hij op zijn fiets door Den Haag, door weer en wind, 24 uur per dag en altijd met zijn camera in de aanslag. Tijdens zo’n fietstocht is hij in oktober dit jaar door een auto aangereden. De automobilist ging er na zijn afschuwelijke daad als een pijl uit een boog vandoor, Ondanks dat hij met een gapende kniewond verbouwereerd op de keien lag, wist hij binnen een seconde de zich rap uit de wielen makende vluchtauto op de gevoelige plaat vast te leggen. Hij pakt boeven met een camera.

Dit is slechts één voorbeeld uit zijn omvangrijke oeuvre. Dank zij zijn sprekende beelden kan iedereen in Den Haag en wijde omgeving door zijn ogen het Haagse nieuws meebeleven.

De Haagse Kei 2007 is een blijk van waardering voor zijn tomeloze passie voor de fotografie, zijn trouw aan Den Haag, zijn dierenliefde, zijn gierend hoge handelingssnelheid en zijn onnavolgbare gevoel voor Haags nieuws, of het nu belangrijke historische gebeurtenissen zijn of een kleinigheidje om de hoek.

Het Keiencomité heeft na lang beraad en ondanks de vele andere aangedragen nominaties unaniem besloten om de Haagse Kei 2007 uit te reiken aan de bekende Haagse persfotograaf Jos van Leeuwen!